Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις  31/1/23 η δημοτική αρχή του κ Ντηνιακού έφερε για συζήτηση το θέμα της κοπής των δέντρων στην πλατεία Σκαμπά (Λαού).

Αυτό το θέμα ήρθε για συζήτηση αφού ήδη είχε συντελεστεί η κοπή των δέντρων και η καταστροφή σχεδόν του πράσινου που υπήρχε στην πλατεία.

Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε με υποκρισία  και θράσος εκ των υστέρων  και μετα από την τεράστια κατακραυγή και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και αφού είχε δημιουργήσει τετελεσμένα, αφού είχε αποψιλώσει όλη την πλατεία, να ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ένα ¨΄έγκλημα¨ που είχε ήδη τελεστεί.

Ο αυταρχισμός και η έλλειψη διαλόγου είναι χαρακτηριστικά της δημοτικής αρχής Ντηνιακού. Όμως εδώ ξεπέρασαν κάθε όριο.

Χωρίς σχέδιο και χωρίς καμιά επικοινωνία με τους κατοίκους, χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που είναι αρμόδια για την κοπή ή όχι των δέντρων, κατέστρεψαν δεκάδες δέντρα που έκαναν 30 και 40 χρόνια να μεγαλώσουν.

Η καταστροφή των δέντρων και του πρασίνου στην πλατεία Σκαμπά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι η τελευταία πράξη μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που ακολουθεί ο κ. Ντηνιακός σε ολόκληρο το Χαϊδάρι. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που γίνονται από κατοίκους απ’ όλες σχεδόν τις γειτονιές της πόλης μας. 

Δεκάδες φορές η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει θέσει αυτό το σοβαρό θέμα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να πάρει πειστική απάντηση και χωρίς βέβαια να έχουν σταματήσει τα αλυσοπρίονα.

Πεύκα, πλατάνια, ιβίσκοι, λεύκες, δάφνες, λιγούστρα, λεϊλάνδες, κυπαρίσσια, τούγες και άλλα δέντρα και θαμνώδη κόβονται χωρίς ενημέρωση και χωρίς αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Πλατεία Ηρώων, πλατεία Αιγίνης, πλατεία Σκαμπά, Καραϊσκάκη, Δάσος, Γρηγορούσα, γίνεται αλόγιστη καταστροφή των δέντρων.

Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες αιτήματα για κλάδεμα δέντρων που καλύπτουν πινακίδες και φανάρια χωρίς όμως να γίνεται καμία παρέμβαση. Γιατί όμως ο κ. Ντηνιακός και ο αντιδήμαρχος κ. Κέντρης κόβουν με τόση μεθοδικότητα τα δέντρα; Γιατί τα δέντρα, οι θάμνοι ακόμα και η μικρή βλάστηση μπαίνουν εμπόδιο στη λογική της δήθεν ανάπλασης που προωθούν όπου στη θέση των δέντρων πρέπει να φυτευτούν λουλούδια μιας χρήσης ή γκαζόν «το φαίνεσθαι» του κ. Ντηνιακού και οι «αναπλάσεις» θανατώνουν δέντρα δεκάδων χρόνων.

Το αστικό και το περιαστικό πράσινο κάθε δέντρο που υπάρχει, κάνουν πολλαπλή  – πολύτιμη δουλειά. Μας δίνουν το αναγκαίο οξυγόνο, προστατεύουν από τους θορύβους, απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού και προστατεύουν από τις πλημμύρες, ενισχύουν την πανίδα, φιλοξενούν πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα δέντρα.

Το πράσινο ειδικά στην περιοχή μας παίζει μεγάλο ρόλο με δεδομένη τη ρύπανση από το Θριάσιο, τα διυλιστήρια και τις άλλες ρυπογόνες χρήσεις. Είναι απαραίτητος πνεύμονας – ανάσα ζωής.

Εδώ να τονίσομε ότι οι εργαζόμενοι στο Πράσινο παρά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό, δεν έχουν καμία ευθύνη, αφού εκτελούν εντολές της Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα δίνουν το καλύτερο τους ευατό, παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το θέμα της κοπής των δέντρων και πρότεινε να βγεί απόφαση καταδίκης αυτής της αυθαίρετης πολιτικής της Δημοτικής Αρχής που κόβει δέντρα υγιή, χωρίς συζήτηση με τους κατοίκους και χωρίς αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επίσης τονίσαμε ότι δεν πρέπει να γίνουν ξανά τέτοιες ενέργειες καταστροφής των δέντρων και του πράσινου.

Υγ. Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είδαμε με έκπληξη να βρίσκονται στην είσοδο του Δημαρχείου 3 περιπολικά της Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό. Είχαν ειδοποιηθεί από την Δημοτική Αρχή για να τους προφυλάξουν από τον «εχθρό λαό» που γέμισε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Απαράδεκτη και καταδικαστέα η στάση του κ Ντηνιακού και των συνεργατών του. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όταν ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο, έβαλε θέμα άμεσης απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων όπως και τελικά έγινε.