Περιοδεία στη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών με τον Κώστα Παπαδάκη και το Μιχάλη Σελέκο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Σκαραμαγκά διαπίστωσε για άλλη μια φορά από κοντά, χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ευρωβουλευτή, και τον πρώην δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο. Τα βασικότερα προβλήματα – πέραν των συνθηκών διαβίωσης – είναι η ιατρική παρακολούθηση αλλά και η επικοινωνία των προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι το κλιμάκιο του Κόμματος, το τμήμα του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΛΠΝΟ) στο χώρο είναι υποστελεχωμένο, ενώ οι διερμηνείς βρίσκονται στη δομή μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό πως στα ιατρεία εξυπηρετούνται καθημερινά έως 60 περιστατικά από έναν γενικό γιατρό, μία μαία (που εργάζεται τρεις μέρες τη βδομάδα), έναν παιδίατρο (για τέσσερις μέρες τη βδομάδα) και έναν οδοντίατρο, σε ένα χώρο που φιλοξενούνται περίπου 2.300 πρόσφυγες και μετανάστες 28 εθνικοτήτων. Πόσο μάλιστα όταν 72 άτομα που αντιμετωπίζονται ως ψυχιατρικά περιστατικά δεν είχαν μέχρι τώρα γιατρό – που θα ερχόταν σήμερα – ενώ μετ’ εμποδίων γίνεται η διανομή των αναγκαίων φαρμάκων που φτάνουν στο χώρο από Κοινωνικά Φαρμακεία. Φυσικά, το …κουμάντο στο καμπ εξακολουθούν να κάνουν οι ΜΚΟ (17 τον αριθμό), με κυριότερη την DRC από τη Δανία που έχει αναλάβει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του χώρου.

Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε:

«Ηρθαμε εδώ να διαπιστώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο καμπ στον Σκαραμαγκά. Βλέπουμε ότι είναι ήδη τίγκα το συγκεκριμένο καμπ με πρόσφυγες και μετανάστες, οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι προβληματικές από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα με την πλήρη στέγαση όλων των ανθρώπων και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με διερμηνεία που δεν είναι όλες τις ώρες. Προβλήματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την τουρκική εισβολή και τη στήριξη που είχε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλης της προεργασίας που είχε κάνει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί, επεκτείνει τον εγκλωβισμό όχι μόνο στα hot spots των νησιών αλλά και της ενδοχώρας και σε κέντρα όπως και αυτό εδώ. Προωθεί τον γεωγραφικό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, εντείνεται η καταστολή και επικρέμαται η απειλή απέναντι σε κάθε πρόσφυγα για απέλαση. Και βεβαίως με δραστικό τρόπο να περιορίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών με περιορισμό της ίδιας της έννοιας του πρόσφυγα, με μια σειρά τιμωρητικές διατάξεις που έχουν το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες.

Ολα αυτά δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, γιατί ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ, συνολικά όλων των αστικών κομμάτων που έχουν διαχειριστεί την κατάσταση του Προσφυγικού, αναδεικνύει την ανάγκη σήμερα να δυναμώσουν η πάλη και η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να δυναμώσει η πάλη απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να σημαδευτεί η πολιτική της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, οι κανονισμοί αυτοί που καταδικάζουν τους πρόσφυγες και οι Συμφωνίες σαν της ΕΕ – Τουρκίας. Αυτές οι συμφωνίες, αυτή η πολιτική, αυτά τα σύμφωνα και οι κανονισμοί είναι αυτοί που πρέπει να σημαδευτούν, γιατί διαφορετικά μόνο αν φύγουν αυτοί, μόνο σε τροχιά αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια μπορούν οι λαοί της περιοχής να χαράξουν το μέλλον προς το δικό τους συμφέρον.

Για εμάς το κύριο αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρξουν κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς υποδομές, για να μεταφερθεί όλος αυτός ο κόσμος στις χώρες τελικού προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες και στα hot spots και στην ενδοχώρα.

Από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα, στους μαζικούς φορείς, στα Συνδικάτα, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, θα πάρει νέες πρωτοβουλίες στην αγωνιστική κατεύθυνση ώστε να εκφραστεί και η αλληλεγγύη και να αποτραπούν επικίνδυνες εξελίξεις μέσα από την εφαρμογή αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ».