ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Κατάθεση στεφάνου στο «Μπλοκ 15» από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (ΦΩΤΟ)

Στεφάνι κατέθεσε στο «Μπλοκ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 το πρωί της Πέμπτης 9 Μάη, Ημέρας Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

«Τόπος θυσίας και μαρτυρίων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ορμητήριο και χαράκωμα του αγώνα για τη λευτεριά του λαού μας». Η επιγραφή αυτή στην είσοδο του κτιρίου συνοψίζει τη σημασία του. Από τα κελιά του «Μπλοκ 15» ξεκίνησαν την 1η Μάη 1944 και οι 200 που πότισαν με το αίμα τους το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλη Σελέκο, ενώ στο χώρο τον υποδέχθηκε ο ταξίαρχος του στρατοπέδου.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τα κελιά στα οποία είχαν κλειστεί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Βρέθηκε στην αίθουσα στην οποία περνούσαν την τελευταία τους νύχτα οι κρατούμενοι, που την επόμενη μέρα θα αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα, με το κεφάλι ψηλά και στάθηκε μπροστά στις τρεις λέξεις, γραμμένες στον τοίχο της φυλακής: «Βλέπε, Άκου, Σώπα».

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας θα καταθέσει στεφάνι και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών.