Ομιλίες Μ.Σελέκου και Γ.Πρωτούλη στη συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Χαϊδάρι

Μιχάλης Σελέκος: Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο Μ. Σελέκος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τους κάλεσε να πάνε στις κάλπες με ενιαίο κριτήριο, αφού όπως είπε «είναι ίδια η αντιλαϊκή πολιτική που διαπερνά όλους τους μηχανισμούς σε κεντρική και τοπική διοίκηση.

Ανέδειξε την υποκρισία των άλλων υποψηφίων, που από τη μία στηρίζουν την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη, κάνουν λόγο για «προβλήματα υποχρηματοδότησης», έλλειψης υποδομών, κλπ. Θύμισε ότι «όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ ψήφισαν τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική διοίκηση («Καλλικράτη», «Κλεισθένη»)».

Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή από την προηγούμενη, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, «ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο και πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μια πολιτικής, που αφουγκράζεται τις λαϊκές ανάγκεςΒρεθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους, στους συμβασιούχους, εκφράσαμε την έμπρακτη στήριξή μας στους εργαζόμενους στα 5μηνα, στα 8μηνα, στους παρατασιούχους, τις καθαρίστριες των σχολείων, πήραμε αποφάσεις για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων στο δήμο μας».

Αναφέρθηκε στη δράση που ανέπτυξε η δημοτική αρχή για την ανακούφιση των εργαζομένων, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στη διενέργεια πλειστηριασμών και κατασχέσεων και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, για προβλήματα στο Χαϊδάρι.

«Αυτό το διάστημα, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, θα βγαίνουν πολλοί με το μανδύα του δήθεν ανεξάρτητου, με το πολυσυζητημένο σύνθημα: «Έξω τα κόμματα»», είπε σε άλλο σημείο, τονίζοντας ότι πρόκειται για κολπάκια που εξαντλούνται το βράδυ των εκλογών, αφού μετά τις κάλπες, όλοι δηλώνουν πίστη στα κόμματα που ανήκουν.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η δημοτική αρχή, οι σύντροφοι και οι φίλοι που μας στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι νέοι, οι συναγωνιστές που πλαισιώνουν τώρα τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχουμε πολλά σχέδια, όρεξη και όνειρα για να κάνουμε πολλά πράγματα, για να ανακουφίσουμε τη ζωή των κατοίκων και να βάλουμε μια πινελιά ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στο γκρίζο που κυριαρχεί σήμερα».

«Εμείς δεν θα κάνουμε υποκλίσεις, ούτε θα αποδεχόμαστε όσα επιβάλουν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και η ΕΕ. Δεν θα βάλουμε φόρους στο λαό, ούτε θα βλέπουμε τα λαϊκά στρώματα σαν μέσο συνεχούς αφαίμαξης», τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ ανέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια «δεν τόλμησε κανένας επιχειρηματίας να βάλει στο μάτι το Σκαραμαγκά, το Στρατόπεδο, το Δαφνί, τα βουνά μας, τη δυτική πύλη της Αθήνας».

Καλώντας σε μαχητική και πλατιά δράση για την υποστήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι τις μέρες που απομένουν «δεν περισσεύει κανείς. (…) Απλώνουμε το χέρι μας σε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους, που δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που ζουν, που θέλουν να αγωνιστούν για να την αλλάξουν, ανεξάρτητα αν προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους. (…)

Όσα περισσότερα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, πέσουν στις κάλπες, τόσο θα δυναμώνει η λαϊκή αντίσταση και η ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Όπως είπε, «περισσότεροι εκλεγμένοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, θα μπορούν να παλεύουν από καλύτερες θέσεις, θα αποκαλύπτουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, θα αποτρέπουν αντιλαϊκά μέτρα θα διεκδικούν και θα κερδίζουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας».

Γιάννης Πρωτούλης: Στις εκλογές να τιμωρηθεί η πολιτική που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα

Ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παζάρια που γίνονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, που αποκαλύπτουν τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος και την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ. «Δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός μας από όλα αυτά. Αυτοί θα τα βρουν όπως τα βρίσκουν στα νομοσχέδια για το μισθό, τις συντάξεις, τη φορολογία, τα κονδύλια για το ΝΑΤΟ, τα εξοπλιστικά, το πετσόκομμα στα νοσοκομεία, τα σχολεία. (…) Τι άλλο μπορεί να περιμένει για να δει, ο κόσμος που νιώθει αριστερός, ριζοσπάστης, άνθρωποι με διαδρομή στο κίνημα, με ιστορία στους αγώνες αυτού του τόπου;

Το ζήσαμε όλοι την προηγούμενη βδομάδα, έναν ακόμα μεγάλο εξευτελισμό, με τη βράβευση του Τσίπρα από το ΝΑΤΟ. Υπάρχει στον κόσμο άλλο κόμμα που αυτοαποκαλείται αριστερό και είναι με το ΝΑΤΟ, έχει βραβευτεί από το ΝΑΤΟ και τον Τραμπ που έχουν στηρίξει η Κου Κλουξ Κλαν;

Δεν είναι υπερβολή ούτε σχήμα λόγου όταν το Κόμμα μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή η συσσωρευμένη πείρα δεν πρέπει να πεταχτεί από το λαό, αντίθετα να αξιοποιηθεί για να δώσει πλήγμα στη βάρβαρη πολιτική, «να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να συκοφαντήσουν το ριζοσπαστισμό, αριστερές ιδέες, τις αγωνιστικές επαναστατικές παραδόσεις του λαού μας, ακόμα και τη βαριά κληρονομιά μας, την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος…».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «έργα και τις ημέρες» της διοίκησης Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «αν κάτι «φωνάζει» στην Αττική, είναι το αντιλαϊκό έργο, που με μοιρασμένους ρόλους υλοποίησε η κυβέρνηση και η περιφέρεια, σε συνέχεια των προκατόχων τους. Αυτά είναι τα «έργα» που «φωνάζουν» στο Μάτι και τη Μάνδρα, όπου σε ένα χρόνο ο λαός θρήνησε 140 νεκρούς λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής πρόληψης και σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και την ίδια ώρα, τους άκουγε να δηλώνουν ότι έτυχε η «στραβή» στη βάρδιά τους.

Αυτά τα «έργα», «φωνάζουν» επίσης στο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι ζούμε με την υγειονομική βόμβα της χωματερής στη Φυλή, με τον αποτεφρωτήρα των μολυσματικών, που μόλις πριν από λίγες μέρες έδωσαν στα κρυφά παράταση για άλλα τρία χρόνια, κάνοντας και όλα τα χατίρια των μεγαλοεργολάβων.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η τελευταία έρευνα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 1999 – 2015 φανερώνουν 31% αύξηση των θανάτων από νεοπλασίες, καρκίνο στην Δυτική Αθήνα και 10% στην υπόλοιπη Αττική».

Ανέδειξε τα «έργα βιτρίνας» που ιεράρχησε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε το λαό να κρίνει με βάση τα μεγάλα προβλήματα, όπως τα απορρίμματα, που η περιφερειακή αρχή συνεχίζει στα χνάρια των προκατόχων της να λειτουργεί, με γνώμονα το πότε θα αποφασίσουν, ποιοι όμιλοι, ποιοι επιχειρηματίες να αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση, κάτι που το ζει ιδιαίτερα ο λαός της Δυτικής Αθήνας: «Για τα αντιπλημμυρικά έργα, επί συνόλου 485 προϋπολογισμένων εκατομμυρίων, πιστώθηκαν, δηλαδή διατίθενται μόνο 19.900.000! Η Δούρου στις τηλεοράσεις λέει ότι φτιάχνονται έργα 520 εκατ ευρώ. Οι εξαγγελίες δεν κοστίζουν όπως είναι γνωστό ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο. Την ίδια στιγμή, πακτωλός χρημάτων προσφέρεται για παράδειγμα στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμού. 150 εκατ. ευρώ. Εδώ τα 80 εκατομμύρια δόθηκαν άμεσα μέσα στο ’17. «Δευτέρα» δίνεται η παραχώρηση από την κυβέρνηση, «Τρίτη» εγκρίνονται ως μελέτες της περιφέρειας οι μελέτες του Ιδρύματος «Νιάρχος», «Τετάρτη» ξεκινούν τα έργα. Fast track διαδικασίες όπως συνηθίζουν να λένε.

Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά όμως καρκινοβατούν, ο Κηφισός καταστράφηκε το 2014 και μπαλώθηκε σε ορισμένα σημεία το 2019(!!!) και όλα αυτά τα χρόνια έτρεμε και τρέμει ο κόσμος κάθε φορά που βρέχει!

Για να φτιαχτούν και να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές του Χαϊδαρίου μετρούσαν και τα ψιλά, 22 ενέκριναν, όχι όλες και άμεσα, 22 μόνο».

«Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και δεν είναι ζήτημα ανικανότητας όπως λένε οι άλλοι μνηστήρες των αστικών κομμάτων, οι οποίοι κάνουν μια βολική για αυτούς κριτική. Είναι βαθιά ταξική επιλογή, είναι βαθιά ταξική πολιτική αυτό το χάλι», τόνισε, αναδεικνύοντας ότι αυτή η πολιτική μπορεί να αλλάξει.

«Ένα πρώτο βήμα είναι να τιμωρηθούν, η πολιτική τους να ηττηθεί και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές, τις εθνικές όποτε γίνουν. Ο εργαζόμενος λαός, οι δυτικές συνοικίες να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τους αγωνιστές που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Να διεκδικήσουν τη ζωή τους, να ζούμε σε πόλεις ανθρώπινες με δικαιώματα, όπως αξίζει στην εποχή μας.

Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που μας έφεραν ως εδώ.

Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ήταν και είναι το μάτι και το αυτί του λαού σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.

Είναι η φωνή που αποκαλύπτει, δυσκολεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, αντιπαλεύει τη στρατηγική της ΕΕ.

Είναι η δύναμη που ενημερώνει, βοηθά την οργάνωση του λαού και της νεολαίας του, αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους…».