Συνέντευξη του Μ. ΣΕΛΕΚΟΥ στο Ριζοσπάστη: Συγκρουστήκαμε με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις πάντα δίπλα στους εργαζόμενους.

Αντιπλημμυρικά έργα και Υγεία ανάμεσα στα βασικά ζητήματα για τα οποία πάλεψε η διοίκηση του Δήμου.

Ενημερωτικές συγκεντρώσεις για το έργο της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε συνοικίες του Χαϊδαρίου, όπου ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συζήτησε με τον λαό της πόλης για τα προβλήματα, για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, για τα εμπόδια που συνάντησε, αλλά και για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων και έργων υποδομής απαραίτητων για την πόλη. Για την καλύτερη μάλιστα ενημέρωση του χαϊδαριώτικου λαού έχει κυκλοφορήσει από τη δημοτική αρχή ενημερωτικό έντυπο, που περιλαμβάνει αναλυτικά όσες παρεμβάσεις και έργα έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και όσα έχουν αποφασιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα και το οποίο διανέμεται δωρεάν.

«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου», λέει ο Μ. Σελέκος στον «Ριζοσπάστη», «γνωρίζαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, καθώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων εξυπηρετεί το σκοπό να φορτώνει τα βάρη στην πλάτη του λαού για να εξασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία για το κεφάλαιο. Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο και πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής που συγκρούεται με τις επιλογές της Περιφέρειας, της κυβέρνησης, της ΕΕ. Βρεθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις τους, για διεκδικήσεις συνταξιούχων, με τους εργαζόμενους στα 8μηνα με τους παρατασιούχους, τις καθαρίστριες των σχολείων».

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρει ακόμα ότι καταργήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και οι συνδρομές στον Πολιτισμό και το κολυμβητήριο, υποδέχτηκαν με αλληλεγγύη και φιλοξένησαν πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά και τα σχολεία του δήμου. Και βέβαια, μια σειρά από άλλες αποφάσεις και δράσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμος στα προβλήματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας. Διοργάνωσε συσκέψεις για την Υγεία με συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων και ήδη έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση στις 7 Φλεβάρη 2019, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με θέμα: «Υγεία για όλο το Λαό – Δράσεις και Πρωτοβουλίες διεκδίκησης του Λαϊκού Κινήματος» (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 24).

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η διεκδίκηση και η υλοποίηση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως: Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε κεντρικές οδούς του δήμου. Ανακατασκευές αγωγών ακαθάρτων. Ανακατασκευές δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και συνδέσεις με περιοχές. Διάνοιξη φρεατίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Επισκευές αγωγών ομβρίων υδάτων. Καθαρισμοί και επισκευές οδικών δικτύων. Είναι γεγονός ότι τα σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία ήταν ένα από τα κύρια μέτωπα που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου. Προβλήματα που σε κάθε βροχή αναδεικνύονταν πολύ συχνά με τραγικό τρόπο.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος μιλά στον «Ριζοσπάστη» για αυτά τα προβλήματα και το πώς ο δήμος προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με την παραμικρή βροχή έρχονται στο φως οι τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική θωράκιση, που έχει ο δήμος για δεκαετίες, αναδεικνύοντας προφανώς τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως και διαχρονικά των κυβερνήσεων. Ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε παρά την πενιχρή χρηματοδότηση, ακριβώς επειδή έχουμε τέτοιο προσανατολισμό, να αντιμετωπίσουμε αρκετά από αυτά τα προβλήματα. Το κύριο όμως που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του Χαϊδαρίου δεν υπάρχει κεντρικό δίκτυο απορροής υδάτων εξαιτίας της απουσίας κεντρικού αγωγού. Εχουμε δηλαδή μία ολόκληρη περιοχή του δήμου, που βρίσκεται πάνω από τη λεωφ. Αθηνών προς το Περιστέρι, τις γειτονιές του Δάσους και της Γρηγορούσας, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ομβρίων.

Στην πραγματικότητα, είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός χρηματοδότησης από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την υλοποίηση τέτοιων έργων που ανακουφίζουν τον λαό, διότι τέτοια έργα υστερούν σε ανταποδοτικότητα».