Αγώνας για την Υγεία του λαού, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και το προκλητικό κουκούλωμα.

Συζήτηση με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου Μ. Σελέκο και τον υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν» Γ. Σιδέρη

Πριν από λίγες μέρες το Νοσοκομείο «Αττικόν»βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και ασθενών, για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας σε μέρα γενικής εφημερίας (γέμισαν μέχρι και τα ράντζα), οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτήν διοίκησης να κουκουλώσουν την κατάσταση μιλώντας για μια… «τυπική εφημερία», ο «Ριζοσπάστης» συζητά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, οι ασθενείς, ευρύτερα ο λαός της περιοχής, με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο και υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργο Σιδέρη, καθώς και με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο.Αιτία του προβλήματος η πολιτική της εμπορευματοποίησης

«Η άμεση αντίδραση – καταγγελία εργαζομένων και ασθενών την Τρίτη 15 Γενάρη για όσα συνέβαιναν στο «Αττικόν» είναι πολύ ελπιδοφόρα, γιατί σε κανέναν δεν πρέπει τα ψίχουλα και η μιζέρια να γίνονται συνήθεια», τονίζει ο Γ. Σιδέρης.

Και προσθέτει: «Το θέμα των ράντζων είναι μία από τις πολλές εκφράσεις του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην Υγεία. Για παράδειγμα, σε νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν ράντζα γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, οπότε ο ασθενής διακομίζεται αλλού.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα. Κλειστές χειρουργικές αίθουσες, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και κλινικές, πολύμηνη αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, έλλειψη μαγνητικού τομογράφου και αγγειογράφου, ελλείψεις σε όλο το νοσηλευτικό – διοικητικό προσωπικό, στην Ψυχιατρική κλινική. Ολα αυτά αντικειμενικά οδηγούν τον λαό στην ιδιωτική Υγεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν στο χώρο».

«Η αιτία του προβλήματος», τονίζει, «είναι και αυτή που εμποδίζει τη λύση του, δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης, αυτής και των προηγούμενων. Από τη μια, η πολιτική που εφαρμόζεται θεωρεί την υγεία του λαού «κόστος» και εμπόρευμα. Την ίδια ώρα όμως αποτελεί μπίζνα για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους για τους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης. Αυτό λοιπόν που στο «Αττικόν» εκφράζεται με τα ράντζα, και όχι μόνο, το προκαλεί η ταξική, η εμπορευματοποιημένη Υγεία, που την υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και όλες οι διορισμένες διοικήσεις τους».Τραγική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις στο νοσοκομείο που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε και με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο, ο οποίος σκιαγράφησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι τραγική. Μετά την αποχώρηση 15 συμβασιούχων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ) έχουν απομείνει μόνο 14 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί. Δεν λειτουργούν πλέον ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι κ.τ.λ. Οι πραγματικές ανάγκες για τη στελέχωση των ιατρείων είναι για τουλάχιστον 30 επιπλέον γιατρούς. Σύμφωνα με την τελευταία – πολυδιαφημισμένη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στην ΠΦΥ, για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου προβλέπονται μόνο 3 θέσεις!

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζουν τη δημιουργία των ανύπαρκτων Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Για να δούμε το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας παραθέτω μόνο ένα στοιχείο. Σύμφωνα με τον πληθυσμό του Χαϊδαρίου πρέπει να συμμετέχουν 33 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι). Ομως η ΤΟΜΥ προβλέπει μόνο έναν παθολόγο κι έναν παιδίατρο!».«Λουκέτα», τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμα ανάλγητη πράξη, κλείνοντας το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, «στοιβάζοντας» 28 παιδιά σ’ ένα κτίριο του «Λοιμωδών», στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες Μεσαίωνα.

Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργήσουν νοσοκομειακές κλινικές.

Η ουσιαστική κατάργηση του «Λοιμωδών» και άλλων νοσοκομείων καθώς και η συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνεπάγονται αύξηση των περιστατικών στο «Αττικόν» και σε άλλα νοσοκομεία που δεν μπορούν να «αντέξουν» όλο αυτό το βάρος.

Το «Αττικόν» – όπως κι όλα τα νοσοκομεία – «αναστενάζει» κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γεμάτες οι κλινικές, ράντζα στους διαδρόμους, ελλείψεις προσωπικού σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και κλάδους, οχτώ έως και δέκα ώρες αναμονή σε επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες, κλίνες στις ΜΕΘ που δεν επαρκούν, σύγχρονο Νοσοκομείο χωρίς τομογράφο.

«Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης και ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές καταλήγουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κάποιο ράντζο στους διαδρόμους των κλινικών», λέει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου.ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία

Η κυβέρνηση, με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν για την κατάσταση στο «Αττικόν», επιχείρησε να παρουσιάσει την εγκληματική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία ως ένα… φυσικό φαινόμενο, ενώ έσπευσε να κατηγορήσει τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με την αθλιότητα ως «καταστροφολόγους»!

«Από τη μία είχαμε έναν βρώμικο πόλεμο από την κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας, του διοικητή που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου και κάποιων θλιβερών υποστηρικτών τους», σημειώνει ο Γ. Σιδέρης. «Ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν ότι είναι «φυσιολογικό» να στοιβάζονται ασθενείς σε γωνίες και διαδρόμους το 2019, όταν έχει προχωρήσει τόσο η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής. Μάλιστα, ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτόχρονα είναι διορισμένο μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου, το χαρακτήρισε «μία κανονική χειμωνιάτικη εφημερία»».

«Από την άλλη», προσθέτει, «εμφανίστηκαν ένα πρωί μια αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ και ο Κ. Μητσοτάκης το επόμενο βράδυ. Ισα ίσα για δύο πλάνα στα κανάλια… Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαμε απολογισμό 15.000 λιγότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, 1.100 λιγότερες κλίνες, 7 νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα πολλά. Την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει εργολάβους, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε νοσηλευτές και γιατρούς τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, η ΝΔ βγάζει την κυβέρνηση λάδι, κατηγορώντας την για κρατισμό».

Και επισημαίνει: «Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, τη δουλειά τους κάνουν, φτιάχνουν το γνωστό δίπολο. Κάτι πρέπει να πουν για να φαίνεται ότι διαφωνούν, γιατί στην ουσία ταυτίζονται, αφού και οι δύο έχουν συμφωνήσει στη μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία, στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές. Οι όποιες διαφορές τους περιορίζονται στον τρόπο υλοποίησης μιας βάρβαρης πολιτικής».Ενεργά στο πλευρό των εργαζομένων η δημοτική αρχή

Σε αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους και να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τις διεκδικήσεις τους.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος, Μ. Σελέκος, «είναι εργαζόμενοι καταπονημένοι, από τις συνεχείς βάρδιες, που όμως καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έχουν οι ασθενείς ποιοτικές και ανθρώπινες υπηρεσίες. Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ΨΝΑ «Δαφνί» και ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους έχουν αποτρέψει τα σχέδια απαξίωσης και κλεισίματος των Νοσοκομείων, απαιτώντας δημόσια Ψυχική Υγεία.

Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου παίρνει θέση. Συμπαρατάχθηκε με τις αποφάσεις των Σωματείων, πήρε μέρος σε όλες τις διεκδικήσεις, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στα Νοσοκομεία και στο ΙΚΑ της περιοχής μας. Συζήτησε το θέμα της Υγείας σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια, παίρνοντας αποφάσεις που αναδείκνυαν τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, αλλά και τις αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία».

«Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου», υπογραμμίζει ο Μ. Σελέκος, «έχει συναντήσει πολλές φορές τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, τους διοικητές της ΔΥΠΕ, έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία, ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους συνανθρώπους μας, προσλήψεις προσωπικού, πλήρη ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, ειδική φροντίδα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, δομές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης κ.λπ.

Διοργάνωσε συσκέψεις για την Υγεία με συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων και ήδη έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση στις 7 Φλεβάρη, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου με θέμα: «Υγεία για όλο το Λαό – Δράσεις και Πρωτοβουλίες διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος»».

«Τα θέματα της Υγείας μάς αφορούν όλους», υπογραμμίζει ο Μ. Σελέκος. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, να πιστεύουμε πως θα ξεπεραστούν, κάνοντας υπομονή ή να δεχόμαστε τις νουθεσίες περί «ρεαλιστικού και εφικτού». Εφικτό και αναγκαίο σήμερα είναι να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα αυτό που τους ανήκει: Να διεκδικήσουν σύγχρονες, άμεσες, ολοκληρωμένες παροχές, Υγεία που θα είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, μαζί με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει πράξη η απαίτηση «Υγεία για όλο το Λαό»».Να τιμωρηθούν οι ένοχοι

«Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια», τονίζει ο Γ. Σιδέρης. «Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το λαό της Δυτικής Αθήνας που στην πλειοψηφία του είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία από φτωχές γειτονιές, φοιτητές που ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Πρέπει λοιπόν να παλέψουν. Με τα σωματεία και τους φορείς τους. Να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουν από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς «κόφτες» και μακριά από τη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων. Να αγωνιστούν για Κέντρα Υγείας με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και πλήρη, σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, για να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων. Να παλέψουν ακόμα και για μικρές ανάσες, όπως να ανοίξει το «Λοιμωδών» ως σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, να τιμωρήσουν τους ενόχους και να ενισχύσουν τη δική τους φωνή και στις κάλπες, όταν και όποτε στηθούν, με ξεκάθαρο μήνυμα: ΚΚΕ ισχυρό παντού».

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη
Σάββατο 26 Γενάρη 2019 – Κυριακή 27 Γενάρη 2019